Sunday, May 9, 2021

Dve slike



 

Zeleni hodnik

Ova slika je potpuno u duhu nadrealističke tradicije. Sve predstavljeno je konkretno, stolica je stolica, isto važi i za vrata, prozor, prostor je hodnik, kapljica i bara su voda. Dalje, predmeti i njihovi odnosi postaju i više od konkretnog: prva dilema nastaje kada se zapitamo kako to da je oluk unutar prostorije (ili hodnik možda nije prostorija?). Kako to da bara liči na Srbiju (ili to možda uopšte nije ni bara ni Srbija?), kuda vode ta vrata iz kojih dopire svetlost (ili to možda uopšte nisu vrata?), ko je to ušao, ostavio svoje mokre tragove, posedeo i ponovo izašao (možda je neko samo pogledao vremensku prognozu na RTS1 u 19:15?). To već dovodi u pitanje koliko je neki potpuno običan-svakodnevni događaj realan, a koliko nadrealan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
San o slobodnoj energiji - 
poslednja faza izgradnje spomenika Nikoli Tesli, postavljanje elekto opreme

Slika prikazuje spomenik Nikoli Tesli koji je izgrađen u ravnici Srema. Spomenik je od blokova belog mermera skulptorski uobličen u vidu kolosa - Nikole Tesle sa rukama podignutim ka nebu. Na skulpturi je instalirana oprema za nehercijanski prenos energije. U suštini ovaj spomenik je antena kojom se energija kosmosa (kretanja galaksija i sunčevog sistema, prostora i vremena) prenosi u energetsko polje Zemlje i daje na slobodnu, miroljubivu i bogoljubivu upotrebu.
Spomenik je predviđen tako da se može razgledati hodajući po njemu,čak i kada je prenos energije u punom obimu, kako bi posetiocima, a pogotovo mlađim generacijama služio kao inspiracija.
Slika prikazuje poslednju fazu izgradnje spomenika - postavljanje elektro opreme.

No comments:

Post a Comment