Wednesday, December 16, 2009

Прича о бојама


Ова прича има циљ да додирне једну велику тајну (која се уобичајено превиђа). Свет је место чуда, а боје су једно од њих.

Једна моћна вила, можда најмоћнија у вилинском свету, зове се Светлост. Када је она ту, онда људи виде свет око себе, раде и шале се, путују, а када она није ту, онда је ноћ и онда људи могу само да спавају. Та велика и моћна вила има три кћерке - Плаву боју, Жуту боју и Црвену боју. Те три кћери врло су лепе и добро се слажу међу собом, као што и треба међу сестрама, али ипак, свака од њих има своју ћуд. Жута боја воли сјај, раскош и брзину, Плава боја воли мир и хладноћу, а Црвена боја воли топлоту и слаткоћу.
И тако када их је њихова мајка вила довела из вилинског света на овај свет питала их је шта им се ту највише допада и где би би свака од њих највише волела да станује. Плава боја је волела пространства, ширину и отворене видике и зато је она населила небо и море - и тако је небо и море добило плаву боју. Жута боја је рекла да она воли моћ и висину - и зато је она населила сунце, и тако је сунце добило жуту боју. Трећа, најмлађа и можда најлепша од сестара је рекла да она воли пријатељство, љубав и радост и зато је она населила људско срце, а сви добро знамо да је људско срце црвено - то је зато што га је населила мала Црвена вила, ћерка велике виле Светлости.
Када су мале сестре виле населиле овај свет биле су радосне и уживале су у његовој лепоти, али виделе су да на њему треба још да се поради, да он може да буде још лепши. И тако су се посећивале и саветовале шта да ураде.
Када би мала Црвена вила срца посећивала своју Плаву сестру, вилу неба, а то се обично дешавало предвече, онда би небо и облаци по њему добијали дивну љубичасту - роза боју. Као што се зна, то је време које воле заљубљени, који уживају у дивним заласцима сунца које им приређују мале сестре виле Плава боја и Црвена боја.
Мала вила Жута боја воли да се буди рано ујутро и онако са висине погледа на свет, а њена сестра Црвена боја воли да је баш тада посећује и пожели јој добро јутро. Зато њихови весели сусрети обасјавају небо и сунце најлепшом наранџастом бојом.
Знамо и то да Плава вила вода и неба и Жута вила сунца највише воле да се сусрећу у крошњама дрвећа, шумама и на ливадама, које од њихових радосних сусрета добијају дивну смирујућу и освежавајућу зелену боју.
Када су мале виле боја виделе да се људима допада то како изгледа сунце, како изгледа океан и кад су виделе да је су осећања у срцима људи сада још јача и чистија знале су шта треба да ураде. На својим вилинским крилима облетеле су читав свет и посуле га својим магичним прахом донетим из вилинског света. Тако се свет испунио бојама, ливаде су се осуле разнобојним цвећем и лептирима у милионима боја и прелива, птице су добиле разнобојно перје (погледајте само огрлицу на врату голуба па ћете се уверити да је то дело малих вила). Такође минерали, руде и стене у земљи обојили су се најразличитијим бојама, али су они тешко доступни људима и зато их они називају драго камење.
Тако су мале виле боје, ћерке моћне виле Светлости улепшале и украсиле свет својом лепотом на радост и задовољство свих земаљских бића, и понос њихове мајке.

1 comment:

  1. Prelepo napisano! Divna ideja! Bujna mašta! Svaka čast!

    ReplyDelete